Qigong – en holistisk träningsform


Qigong började utövas i Kina redan för femtusen år sedan. Genom olika rörelser och positioner förenas hela kroppen, sinnet och andningen. Oftast utförs träningen stående men kan också utövas sittande. De flesta formerna av Qigong består av långsamma och flytande rörelser men det finns också stilla varianter. Qigong finns i hundratals stilar, tusentals olika övningar i många variationer.


Qigong är ett utmärkt sätt att komma i bättre form, det ökar flexibilitet, styrka, balans och allmänt välbefinnande. Dessutom är det effektivt för att reducera stress, uppmuntra kroppen att slappna av och lugna sinnet. Man blir således mer balanserad och kapabel att ta hand om det man möter i sin vardag. Människor i hela världen vittnar om att träningen är föryngrande, vitaliserande och har en positiv inverkan på deras liv. Det här sättet att skapa ett långt och hälsosamt liv har djupt rotade traditioner men dess fördelar har också dokumenterats genom modern forskning.


Qigongens tre vanligaste spår.


Hälsa & välbefinnande.

De flesta tränar Qigong för dess terapeutiska fördelar och för att det är en behaglig aktivitet som ger allmänt välbefinnande. Det hjälper en person att bli mer avslappnad och balanserad, vilket gör kroppen starkare och mer kapabel att läka sig själv. Enligt kinesiskt tänkesätt är fysisk hälsa, emotionell hälsa och mental hälsa alla lika viktiga delar i våra liv. I Kina används Qigong på sjukhus och kliniker tillsammans med västerländsk medicin.


Prestation & färdighet.

Kampsportare har alltid sökt sätt att förbättra sina kampfärdigheter, både för att motstå slag och att bygga upp sina kroppar mot skada. Qigongträning kan förbättra prestanda i all kampsport och i alla sporter som kräver uthållighet, balans, koordination, snabbhet, flexibilitet och kraft.


Inre utveckling & spiritualitet.

Qigong erbjuder en väg till större självmedvetenhet och inre harmoni. Våra vardagliga tankar är ofta cirkulära, genom att vi upprepar samma tankar om och om igen och de kommer inte att låta oss vila. I öst kallas dessa "tjattrande apor". När vår andning och vårt sinne är lugnt kan vi begrunda och meditera utan "tjattrande apor" som hindrar vår mentala klarhet.


☯ ☯ ☯


Vissa behov är enkla att uppfylla. Det kan vara så enkelt som en person som vill bara vill gå och träna i en trevlig grupp. Andra människor har mer komplexa behov som medicinska svårigheter, livsproblem eller kriser. Qigong kan vara ett användbart fordon även för dessa personer på deras resa.


Varje fysisk förmåga kan tillgodoses, eftersom varje rörelse kan anpassas för att bli lättare eller svårare. Alla rörelser kan utföras med färre eller fler repetitioner. Den totala övningstiden kan variera från två minuter till flera timmar. Övningar kan anpassas till att utföras sittandes i en stol eller till och med utföras liggandes.

Berletin Wellness erbjuder flera stilar av Qigong för företag, privatpersoner, organisationer eller föreningar.


Undervisningen kan vara enskilda lektioner, workshops, kurser eller terminsgrupper.


Välkomna med er förfrågan och önskemål!

unsplash